Konserter i kyrkan

Konserter i kyrkan 1

Kyrkan är en plats full av toner där musiklivet traditionellt har en stor plats. Mycket av den musik som vi betraktar som klassisk skrevs just för kyrkan. En stor del av den musik vi förknippar med våra största högtider som lucia och jul, samt de sånger som sjungs vid sommarens inträde, har sitt ursprung i den kyrkliga traditionen. Kyrkan används flitigt som konsertlokal, där tusentals konserter hålls varje år. Musiken i kyrkan spänner över ålder- och generationsgränser, i kyrkorummet kan man lyssna till allt från orgelmusik och körsång till framträdanden i musikgenrer som jazz, pop, gospel och visa.

 

Tack vare god akustik och stämningsfull inramning är kyrkan en uppskattad plats för konserter. Musik i kyrkan förknippas numer även med sammanhang utanför den kyrkliga sfären. Till exempel kan den som letar efter upplevelser och företagsaktiviteter Stockholm boka konserter i kyrkan. Kyrkan är också en praktisk och rymlig plats där många besökare kan samsas om bänkar och stolar. Beroende på storlek och utformning lämpar sig olika kyrkor för olika sorters konserter och evenemang. Ett litet kyrkorum ger en intim konsertupplevelse. En stor kyrka med höga valv ger en pampig inramning och en bra upplevelse ur akustisk synpunkt, även för den som sitter långt ifrån musikerna.

Woman in church choir singing

 

Nuförtiden spelas många olika sorters musik i kyrkan. En form av musik som kommit att förknippas allra mest med kyrkliga konserter är körmusiken. Ordet kör kommer från latinets ”chorus”, som betyder just ”platsen för sångarna i kyrkan”. Det är musik skriven för många röster som sjungs i olika stämmor. Det folkliga intresset för körmusik är stort i Sverige och körsången har en viktig plats i landets kulturliv. En annan musikgenre som i allra högsta grad förknippas med kyrkan är gospel. Ordet härstammar från engelskans ord för evangelium och musikgenren har sitt ursprung i USA. Det är medryckande och svängig musik som gör det nästintill omöjligt för åhörarna att sitta stilla. För den som vill lära sig spela orgel, sjunga i kör eller helt enkelt bara njuta av en konsert i stämningsfull och vacker miljö är utbudet i kyrkan stort.